Selecteer een pagina

De Link naar het boek: Verhalen uit het echte Rusland:

 

Boek bestellen

 

7 januari 2022 is het boek: Verhalen uit het echte Rusland, geschreven door de eigenaar van RuslandReizen, Hans van der Maarel, gepubliceerd. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Boekscout.

 

Geachte lezers van mijn blogs,

Ik stop met het schrijven van blogs over de Russische samenleving.

De sfeer van mijn verhalen is die van een samenleving in vrede, relativerend, met humor.

De blogs waren bedoeld om aandacht naar onze website te leiden en daarmee de naamsbekendheid van RuslandReizen, de gids- en reisorganisatie van mij en mijn vrouw, te vergroten. Dat lukte goed. Het toerisme vanuit Europe naar Rusland ligt stil. Eigenlijk al twee jaar door de Corona epidemie. Nu die onder controle lijkt doet zich een nieuwe ontwikkeling voor waarmee de situatie blijft, zoals die was: geen toerisme.

Ik verblijf op dit moment in Nederland en ik kan veilig toekijken hoe de zaken zich in Rusland en Oekraïne ontwikkelen. Ik zou er voor kunnen kiezen om via via regelmatig verslag uit te brengen over de Russische samenleving. Er zijn twee redenen waarom ik dit niet doe.

De eerste: er is in Rusland een wet aangenomen, die het verspreiden van nepnieuws met maximaal 15 jaar cel kan bestraffen. De overheid bepaalt wat wel en geen nepnieuws is.

De tweede: ik ben geen journalist. Als ik schrijf over deze samenleving dan doe ik dat als deelnemer aan die samenleving.

Als de situatie verandert en de tijden van weleer terugkeren, of de omstandigheden het weer toelaten, is de kans groot dat ik het schrijven van mijn blogs hervat. Tot die tijd zijn mijn gedachten bij het Russische en het Oekraïense volk.

Ik dank de lezers van mijn blogs voor hun betrokkenheid en voor hun reacties. Ik hoop oprecht jullie snel weer te kunnen begroeten.

Hans van der Maarel.